En dan nog even dit…

Biesbosch in het tijdschrift Holland

In 1421 overstroomde De Grote Waard, het toenmalige economische hart van Holland. Zes honderd jaar na deze grote watersnood blik ik terug op de ontwikkeling van het gebied dat we nu als de Biesbosch kennen.

Lees verder...

Pisuisse weer terug in Kurhaus

Jean-Louis Pisuisse geldt als grondlegger van het Nederlandse cabaret. Zijn ‘Mensch durf te leven’ is nog een tophit. Na zijn gruwelijke dood maakte Han van Meegeren een mooi portret dat in het Kurhaus kwam te hangen. Na een mysterieuze verdwijning, is het nu weer terug.

Lees verder...

Schiedam 750 jaar

Schiedam viert in 2025 het 750-jarig bestaan. In opdracht van de gemeente beschrijf ik de ruimtelijke ontwikkelingen. van de afgelopen twee eeuwen van Zwart Nazareth, zoals de bijnaam luidt.

Lees verder...

Engelse versie film Reuzenarbeid

De introfilm Reuzenarbeid is ondertiteld. Bekijk de film en toon aan je buitenlandse relaties! Ook zij zullen versteld staan van de veranderingen die Nederland in de tweede helft van de negentiende eeuw onderging en hoe dat in beeld is gebracht.

Lees verder...
Reuzenarbeid in de Biesbosch

Borden van Reuzenarbeid geplaatst

In het gebied in en om de Biesbosch is veel Reuzenarbeid verricht. Uit dit gebied zijn bovendien veel polderjongens afkomstig die elders in Nederland en de wereld grote waterbouwkundige en infrastructurele projecten uitvoerden. Zij waren in dienst bij de uit dit gebied afkomstige bagger- en aannemersbedrijven. In Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam, Altena en Geertruidenberg zijn onlangs fotoborden geplaatst die daaraan herinneren.

Lees verder...

Wandelpad De Volharding

De coöperatie De Volharding was een begrip in Den Haag. Je kocht je dagelijks brood bij de bakkerij van De Volharding, je eerste levensdag beleefde je in de kraamkliniek van De Volharding en op je eerste sterfdag belandde je in een kist van De Volharding. Het bestuur heeft de weg ingeslagen van een modernisering van de coöperatieve gedachte door het de maatschappelijke betrokkenheid van de Hagenaar te stimuleren. In opdracht van De Volharding werk ik een plan uit om Den Haag ook ruimtelijke te presenteren als stad van Vrede en Recht.

Lees verder...
Foto: Archief Vereniging De Binnenvaart - Amsterdam

Lezing over historie binnenvaart Amsterdam

Op 21 november 2023 gaf ik een presentatie over de geschiedenis van de achterlandverbindingen van Amsterdam voor een select gezelschap van Europese vaarwegbeheerders. Het is in de Tolhuistuin te Amsterdam, vlak bij de Willemsluis die toegang verschaft tot het Groot Noord-Hollands kanaal. 

Lees verder...