Beeldarchief

Willem van der Ham heeft een unieke fotocollecties bestaande uit een paar duizend foto’s ontdekt die verspreid liggen in diverse Nederlandse archieven, museumdepots en universiteitscollecties. Hiervan worden op dit moment zoveel mogelijk foto’s gedigitaliseerd.
De foto’s zijn gemaakt door de beste fotografen uit die tijd. De eerste foto’s dateren uit 1861. In 1869 besloot de minister dat de bouw en aanleg van alle openbare werken van het Rijk moesten worden gedocumenteerd. Het zijn getuigenissen uit het nabije verleden die de enorme schaal van de ingrijpende veranderingen en de noeste arbeid van mens en machine laten zien die Nederland heeft gemaakt tot wat zij nu is.

Een digitale interactieve kaart geeft per project informatie. De web-viewer is gerealiseerd door Tresor van TU Delft. Klik op de foto’s bij de tekst en je krijgt een overzicht van alle aanwezige foto’s van het betreffende project aanwezig in de collectie van TU Delft.

Zo wordt deze bijzondere maar zeer kwetsbare collectie foto’s voor het nageslacht behouden. Alle foto’s die zich in verscheidene archieven en museale collecties bevinden, worden voor het eerst bijeen gebracht en toegankelijk gemaakt voor breed publiek.
Nieuwsgierig naar de viewer? Hier kunt u alvast een kijkje nemen in de bèta versie van de applicatie.