Dag abonnee,

Aan het eind van 2023 kijk ik even terug maar natuurlijk ook vooruit.

Allereerst een terugblik: het was weer een productief jaar, al hoop je weleens dat sommige ontwikkelingen meer vaart hebben. Met het succesvolle Zuiderzee in beeld stonden we in Amsterdam en op de Afsluitdijk en rondom de Biesbosch zijn prachtige fotoborden van Reuzenarbeid geplaatst. Ik droeg bij aan het boek over 750 jaar Schiedam dat pas in 2025 verschijnt en dat zette mij aan tot een nieuw project over milieuvervuiling en de groene stad dat de komende tijd verder wordt ontwikkeld. Het project Wederopbouwkunst is afgesloten met de plaatsing van twee fraaie informatieborden rondom het Haagse Segbroek College.

Nu de blik vooruit: met twee projecten maakten we een goed begin. Het grote historische transitieproject krijgt al behoorlijk vorm en de ambities voor het project Vrede en Recht zijn geformuleerd in een nog niet-openbaar document. Enkele andere projecten liggen op de plank.
Ik ben heel blij met mijn nieuwe website, ontworpen door Ed van den Heuvel. Neem een kijkje als je dat nog niet hebt gedaan. Daarbij dus voortaan deze korte NIEUWSBRIEF, die gegarandeerd onregelmatig zal verschijnen en ik nu aan mijn contacten aanbied. Daarmee houd ik je op de hoogte van de ontwikkelingen en zal ik oproepen doen tot participatie. Voortaan niet meer ontvangen? Uitschrijven kan altijd, zie onder.
Voor nu wens ik jullie een goede jaarwisseling in de hoop dat vrede in de wereld weer de overhand gaat krijgen en nationaal en internationaal het verstand zal zegevieren.

Een hartelijke groet,
Willem

Zuiderzee in beeld

Nergens verliep de verandering van het land zo dramatisch als in en rondom de Zuiderzee. Voor filmers vormden de afsluiting en droogmaking ervan een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het leverde prachtige films op die ik beschreef en ook toon in het boek ‘Hoor, hoor de dijk is zicht’ en op de tentoonstelling en gelijknamige film Zuiderzee in beeld. Volgend jaar gaan we met de tentoonstelling naar Flevoland!

Meer lezen
Zuiderzee in beeld

Hoogwater

ACTUEEL
Hoogwater in de rivieren. Het programma Ruimte voor de rivier zou ons hebben gered. Lopen we gevaar? Altijd goed om even in het verleden te duiken. In opdracht van Rijkswaterstaat, afdeling Veiligheid, onderzocht ik in 2003 het gevaar van de rivieren en de getroffen maatregelen in het verleden. Deze zogenaamde Spankrachtstudie stond aan de basis voor het programma Ruimte voor de rivier. Lees hier dit zeer leesbare rapport om weer met de voeten op de grond te staan.

Vrede en recht

Den Haag profileert zich als internationale stad van vrede en recht. Met onder meer het Vredespaleis en het Internationaal Strafhof is Den Haag dat ook. In het stadsbeeld is dat nog weinig zichtbaar. Met steun van de coöperatieve vereniging De Volharding heb ik een plan gemaakt om het thema Vrede en recht en het oorlogsverleden ook in de stad voor het voetlicht te brengen.

Meer lezen
Vrede en recht

Nederland verandert

Met steun van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ontwikkelen Bubo Damen en ik een project gericht op momenten dat Nederland volledig op de schop ging. De transities in het verleden als decor en inspiratiebron voor de grote maatschappelijke opgaven waar we nu voor staan. Het kleine mannetje voor de grote kraan Titan hebben Titaantje gedoopt. Hij wordt ons symbool voor veranderend Nederland.

Uit de oude doos

In de rubriek 'Uit de oude doos' krijgen artikelen die ik in het verleden schreef weer een nieuw leven. Zoals dit stuk uit 2021 over de geschiedenis van de Biesbosch dat ik schreef voor Holland.

Meer lezen

Jean-Louis Pisuisse hangt weer in het Kurhaus

Het manshoge portret van Jean-Louis Pisuisse ('Mensch durf te leven') hangt weer in het Kurhaus. Lange tijd was het verdwenen, maar een paar jaar geleden dook het weer op. Voor weekblad Den Haag Centraal schreef ik over deze grondlegger van het Nederlandse cabaret en het lot van het schilderij.

Meer lezen

Boekbesprekingen

Lees mijn laatste boekbesprekingen op de website van het netwerk van waterheritage, waaronder:
Ronald Nijboer, Wereldzee in de polder, Een moderne ontdekkingsreis van de Zuiderzee van 1873 naar het IJsselmeer van vandaag.
Marco Mostert (redactie), Duizend jaar geleden, Verhalen over Nederland in de tiende en elfde eeuw
Kees Nieuwenhuijsen, Holland in het jaar 1000, Middeleeuwse geschiedenis van de Lage Landen
Bram Vannieuwenhuyze, Oude kaarten lezen | Handboek voor historische cartografie
Karel Feenstra, Hoog water, laaglands leven
Martin Berendse en Paul Brood, Historische wateratlas NL | De drijvende kracht van Nederland, uitgeverij WBooks
Ger van den Oetelaar e.a. (red.) Het stroomgebied van de Dommel, een landschapsbiografie

Meer lezen

Een gelukkig 2024

Bedankt voor het lezen. Zie je binnenkort!

Willem van de Ham
Email Marketing Powered by MailPoet